Lite lästips för er som ska skriva tal eller noveller

Här kan ni få lite tips kring retorik:

Retoriktips kan vara bra om ni ska skriva ett tal. Tänk också på att dra nytta av det som vi pratade om vad gäller debattartiklar:  http://nvsp.skolbloggen.se/2012/02/16/att-argumentera-del-2-debattartiklar/. Ett tal får nämligen gärna vara debatterande och det ska alltid vara riktat direkt till mottagarna, intresseväckande och engagerande.

Här kan ni få lite tips kring novellskrivande:

Tänk igenom …
  • vilka som ska vara med i novellen (hur är de? vad har de för bakgrund?),
  • var novellen utspelar sig (ofta är det lagom med en enda plats) och
  • vad som ska hända (ofta är det lagom med en enda situation/händelse)!
Försök att visa snarare än att beskriva: om ett rum är stökigt – skriv inte det utan berätta detaljer som gör att vi förstår att det är stökigt, om en person är snäll och omtänksam – skriv inte det utan visa en situation där personen bryr sig om andra människor. Förstår du hur jag menar? Tänk lite som om du skulle göra en film eller en teaterpjäs. Läsaren gillar att själv få dra slutsatser istället för att få allt serverat.
Tänk också att varje person har en historia, en bakgrund, innan de kommer in i novellen och att denna historia kan antydas och på så vis ge berättelsen djup. Läsarna måste inte få veta och förstå allt som tidigare hänt i novellkaraktärens liv, utan det kan ibland räcka att de anar att personen ifråga till exempel haft en taskig barndom, mobbats eller varit mobbare eller vad det nu kan vara.
Här kan du läsa om några berättarknep:   http://cwaste.skolbloggen.se/svenska/berattelser/berattarkne/
Och här står lite fler tips på hur du kan komma igång när du ska skriva berättelser:

Comments are closed.

Hoppa till verktygsfältet