Argumentation, del 1

Vi börjar med att läsa i boken s 148-150. Gör uppgift 1, 2a och 3. Dessa går vi sedan igenom tillsammans.

The fightSedan ska vi ha skriftliga gräl.

1. A) Bestäm dig för en fråga som engagerar dig och som du kan lite om. Välj gärna något som har anknytning till din studieinriktning eller ett framtida jobb. B) Skriv en kort argumentation och lägg den här på bloggen (som en kommentar till detta inlägg). Argumentationen ska innehålla vad du tycker (en tes) och varför du tycker så (det vill säga dina argument för din ståndpunkt).

2. Byt ämnen med varandra och käfta emot. Inta motsatt ståndpunkt och argumentera för den.

3. Byt tillbaka igen och ge svar på tal.

Vill du ha tips på tänkbara ämnen att argumentera kring, kan du till exempel läsa debattartiklar skrivna av elever på skolan här:  http://cwastes.skolbloggen.se/category/diskutera/

Efter lovet ska vi eventuellt ha paneldebatter (är ni sugna på det eller vill ni ta det längre fram?) och så ska vi skriva insändare/debattartiklar.

Ämnet för din insändare/debattartikel ska kunna kopplas till dina programmål och/eller karaktärsämnen. Därför vill jag att du redan nu funderar över vilket ämne du vill fördjupa dig i! Diskutera gärna möjliga ämnen med din karaktärsämneslärare!

http://www.skolverket.se/forskola-och-skola/gymnasieutbildning/gymnasieskola-fore-ht-2011/program/naturvetenskapsprogrammet

http://www.skolverket.se/forskola-och-skola/gymnasieutbildning/gymnasieskola-fore-ht-2011/program/samhallsvetenskapsprogrammet

41 Comments

 1. JuliaL Said,

  februari 16, 2012@ 11:23      

  Införskaffa ett elevrum på skolan!
  Jag tycker att vi borde fixa ett ordentligt elevrum ( liknande det vi har haft ). Som rasterna ser ut just nu sitter eleverna i sofforna och tar det lugnt. Detta bidrar lätt till att man blir trött och seg. Detta påverkar i sin tur humöret och lusten att studera när du sen kommer tillbaka till lektionerna. Med ett elevrum håller eleverna igång och på så sätt håller sig pigga!

  • Elin Said,

   februari 16, 2012@ 11:29      

   Är det bra att ha elevrum om eleverna hellre är där än att gå på sina lektioner? är det lönt att skolan lägger pengar på något som kanske kommer bli förstört? om man är så aktiv på rasten kanske man blir trött på lektionen och somnar?

   • JuliaL Said,

    februari 16, 2012@ 11:35      

    Detta är en skola Elin, klart det kan bli konsekvenser av detta men hur många kommer inte försent som det är just nu? Om läraren vet att det finns elever i elevrummet kan de snabbt springa och hämta de eleverna. Det kan ta max 5 minuter av lektionen. Men om du tänker så här att om eleverna inte är närvarande p.ga. slöhet så försvinner en hel lektion!

    • Oscar Said,

     februari 16, 2012@ 12:12      

     5 min av varje lektion under ett helt år blir rätt många timmar. Men att ha ett elevrum är en väldigt god idé!

    • Elin Said,

     februari 16, 2012@ 12:22      

     om läraren ska behöva springa iväg och hämta försenade elever blir de som var i tid drabbade och de kan blir irriterade… detta kommer i slutändan drabba den stakars läraren.

 2. Elin Said,

  februari 16, 2012@ 11:24      

  Jag tycker att man borde ha mer idrottstimmar per vecka i skolan. Just nu har vi (åk 2) 80min idrott/ vecka om man inte har det som tillval. jag tycker iaf att det borde vara 2 timmar i veckan på två olika dagar.
  Att idrotta är viktigt vet alla, man lär sig lättare när man har rört på sig. sjukdommar i framtiden minskar, då också barn fetma och när man rör på sig skapar kroppen endofiner som gör att man blir glad och lycklig. Jag ser inget negativt med idrott fler gånger i veckan.

  • JuliaL Said,

   februari 16, 2012@ 11:31      

   Okej Elin man märker klart och tydligt på dig att du gillar att aktivera dig men du får tänka på att alla inte har samma intresse. Idrott är ett obligatoriskt ämne och jag tycker inte att alla ska behöva känna sig tvingade till att aktivera sig. Idrott kan leda till att man sen kommer försent till lektionerna och det påverkar de andra ämnena.

   Kan även berätta för dig att det finns valbara kurser som heter friskvård och som jag ser på det så finns det ingen som hindrar dig från att gå där.

   • Elin Said,

    februari 16, 2012@ 12:19      

    Ja Julia det är sant alla har olika intressen men bara för det är idrott innebär det inte att det måste vara fotboll och innebandy för idrott är mycket, man kan gå en promenad, simma, rida, bowla, styrketräna, avslappnings övningar som också är viktigt. Det finns så mycket att göra så jag tror det finns något som passa alla! och ja det finns valvbara kurser men om jag talar av egen erfarenhet har jag olika intressen och kanske måste välja något annat ämne för att kunna läsa vidare och ,man behöver en viss kurs. Det finns ocks skolor som kanske inte har valbara kurser då är det bra med idrott.

  • Sanna Said,

   februari 16, 2012@ 12:27      

   Jag tror inte att det finns möjlighet till att ha fler idrottstimmar på schemat. Det hade varit bättre om man hade satsat mer på att alla elever skulle hitta någon motionsform som de gillar att hålla på med på fritiden. Det handlar om istället om att göra eleverna positiva till idrott än att tvinga dem att motionera.

 3. sara Said,

  februari 16, 2012@ 11:32      

  Införskaffa askfat på skolan!
  Även fast det är förbjudet att röka på skolans område så gör alla skolungdomar det ändå, och alla slänger sina fimpar på marken!
  Därför så tycker jag att det är bättre ifall skolan sätter upp askfat som man kan slänga sina fimpar i.
  Visst kan det då verka som om skolan uppmuntrar elever till att röka, och att lärarana kommer och säger till vart man får och inte får röka hjälper bara för stunden men rökning på skolans område kommer fortsätta. Nu menar jag inte att de ska bli uppsatta framför ingångarna men på en speciell plats så vet man vart man ska röka.
  Därför tycker jag att askfat ska bli uppsatta för att det ser snyggare ut vid ingångarna och överallt annars utan att det ligger fimpar!

  • Rebecka Said,

   februari 16, 2012@ 12:37      

   Om skolan satte upp askkoppar så skulle ju många se det som ett tecken att det är okej att röka. Pengarna som man lägger på askkoppar skulle man istället kunna lägga på att helt stoppa rökningen, såsom samtalsstunder med kuratorn eller skolsystern. Att stödja rökning är det sista man bör göra!

 4. Bernis Said,

  februari 16, 2012@ 11:32      

  Fruktstund i skolan.

  Tycker att det hade varit bra om skolan hade bjudit på en frukt dagligen.
  För om man har långa dagar som tillexempel från klockan 8.10 – 15.30, och äter lunch vid 11-12 tiden blir man både hungrig och trött mot slutet av dagen. Så tycker det hade varit ett bra alternativ att få elever mer aktiva och pigga på sista lektionen. Frukt är ju både gott och nyttigt.

  • Sanna Said,

   februari 16, 2012@ 12:29      

   Bra idé! 😀 Tycker skolan ska satsa mer på maten.

  • Viktor Said,

   februari 16, 2012@ 12:38      

   Visst hade det varit bra med en fruktstund. men att skolan ska bjuda alla elever på frukt varje dag kommer att kosta en del. man kan ju faktiskt lägga dem pengarna på något viktigare som till exempel studiemedel. en lösning hade varit att man tar med sig egen frukt istället så slipper skolan bjuda på det varje dag. ( men jag håller med dig 🙂 )

 5. Julia B Said,

  februari 16, 2012@ 11:36      

  Laktosfri mjölk
  Den vegetariska maten i skolan är ganska god, och det är även den laktosfria maten. Men blandar man dem så blir det inte gott alls! Är man både laktosintolerant och vegetarian så får man ingen laktosfri mjölk i någon mat alls, och då blir allt bara smaklöst. Jag tycker att skolmaten i största allmänhet är helt okej att äta, men den här blandningen blir inte bra. Det borde vara laktosfri mjölk i skolan för alla känsliga magar!

 6. Rebecka Said,

  februari 16, 2012@ 12:09      

  Bättre skolmat!
  Minst en gång i veckan står det fisk på matsedeln. Problemet med fisken är att nästan hälften är panering, då är det ju inte konstigt att fler och fler barn blir överviktiga. Med godare och näringsrikare mat så skulle man inte bara minska övervikten, man skulle också får piggare och gladare elever. Bara vetskapen om att fängelsematen är dyrare än skolmaten gör en förbannad.

  • sara Said,

   februari 16, 2012@ 12:30      

   Jag tycker inte att det är något fel på skolmaten. Vi ska vara glada att vi får mat i skolan och att det inte är som i skolor i andra länder att man själv måste betala varje gång man går och äter. Här får vi äta hur mycket vi vill och här är salladsbuffé och alltid knäckemacka ifall man inte är så förtjust i maten som serveras just den dagen.
   Visst att barn blir överviktiga men det beror inte bara på skolmaten, man får ju tänka så att hur äter de barnen hemma? äter de nyttigare mat där? det är inte bara skolmaten som gör att barn är eller blir överviktiga.

 7. Oscar Said,

  februari 16, 2012@ 12:09      

  Höjd Pensionsålder
  Det har ryktats de senaste veckorna om att moderaterna vill höja åldern innan man kan pensionera sig. Reinfeldt nämnde att man skulle arbeta enda tills man var 75 år. Med tanke på att den svenska människans medellivslängd har höjts sedan vi sist ändrade pensionsåldern, så är detta kanske en tänkbar akt. Dock låter det i mina öron otänkbart att höja med 10 år på en gång. 10 år är i nuläget mer än tio procent av ens liv. På 10 år hinner du gå mer än hela grundskolan till exempel. Dessutom har medellivslängden varierat beroende på vilken levnadsstandard man tillhör. Bland de mer välmående människorna har den ökat med 6 år, sedan på sist ändrade pensionsåldern på 60 talet. Bland den lägre standarden har den endast höjts med 6 månader. Det variera också hur länge man kan jobba beroende på vilken typ av arbete man har. Ett praktiskt arbete kräver såklart mer än ett teoretiskt. Mitt förslag är att man beroende på vilken typ av arbete får en viss pensions-ålder
  //Oscar

 8. Måns Said,

  februari 16, 2012@ 12:19      

  Lärare måste anpassa sig till att vi har fått datorer!
  Förra året spenderade skolan miljontals kronor på att ettorna skulle få skoldatorer. Idén är jättebra, men då får man ju tänka på det när man lägger upp sina lektioner. Vi fick datorerna bland annat för att slippa bära runt på lösblad, så varför är det bara på kemin och svenskan som vi verkligen utnyttjar det med blogg och utskick?
  Det finns ju så klart en risk att man går för långt så att även skolböckerna och proven blir digitaliserade. Jag tycker ändå att det är värt en extra satsning på att lektionerna ska bli mer datorvänliga.

  • Oscar Said,

   februari 16, 2012@ 12:25      

   Nu är det så att skolan har fört olika ”workshops” och en del lektioner för att få lärarna till att delta i datoriserandet. Sen är det en del lärare som lär sig snabbare än andra, precis som med alla andra egenskaper som ska läras. Personligen tror jag att man måste ge det några år innan alla lärare fattat grejen. Skolan lägger faktiskt en del pengar på att lärarna ska lära sig, men jag kan hålla med om att de borde lägga ner ännu mer energi!

 9. Sanna Said,

  februari 16, 2012@ 12:21      

  Undersökningar och forskare rapporterar ständigt om att västvärlden ständigt blir ohälsosammare och om sjukdomar som medföljer det här problemet. Varför skulle man då inte kunna införa hälsolära i skolan som ett nytt ämne. Vi har redan ämnen som ”idrott och hälsa” och ”hemkunskap”. Men här tas inte saker som t.ex. näring, kroppsideal, och sjukdomar upp särskilt mycket. Att vi äter för ohälsosamt är ett problem som regeringen jobbar med. Danmark har infört fettskatt för att minska förbrukningen av fettrika livsmedel. Jag tycker att det är en kortsiktig lösning. Om vi hade fått lära oss mer om vår hälsa från det att vi är barn tror jag att man hade kunnat få en betydligt friskare befolkning i längden. Man hade kunnat minska riskerna att barn blir överviktiga eller underviktiga. Är inte hälsa ett minst lika viktigt ämne som matte och svenska? Blir vi mer medvetna om det här ämnet som blir vi bättre konsumenter, föräldrar och lever längre!

 10. Lotta Said,

  februari 16, 2012@ 12:24      

  Argumentation

  Mer jobb åt ungdomar!
  Jag, bland många andra ungdomar, känner att det finns för få jobb i samhället. Som student har man inte så mycket pengar att röra sig med och därför skulle man behöva ett jobb på t.ex. kvällar och/eller helger. Jag söker jobb för fullt och det är inte många som vill anställa. Vi ungdomar har väl samma rätt att jobba som en person som jobbat i 20 år? Visst, vi har kanske inte samma erfarenhet, men vi har ny och färsk kunskap och vi (med vi menar jag de som verkligen är intresserade av att tjäna pengar) vill verkligen bevisa att vi kan ta ansvar och ha ett jobb! Arbetsgivarna vill ofta ha ett cv om man nu söker jobb, men eftersom det är så svårt att få jobb så blir ju ens cv inte så innehållsrikt och då reduceras chansen ännu mer att få jobb.

  • Sanna Said,

   februari 16, 2012@ 12:32      

   Det finns inte tillräkligt med jobb att man kan unna dem som går i skolan. Man får ju prioritera de som behöver arbete för att kunna försörja sig själva. De flesta ungdomar har redan någon som försörjer dem. Ungdomarna kan ju inte få jobben för att de behöver fickpengar!

   • Lotta Said,

    februari 16, 2012@ 12:42      

    Du menar alltså att om ens ”försörjare” inte har några pengar att röra sig med heller så borde man inte få ett jobb för att kunna köpa livsnödvändiga saker, såsom t.ex. kläder? det finns många familjer som inte har så mycket pengar och då hade ett jobb underlättat det väldigt mycket! Det är inte bara fickpengar jag pratar om, det är att komma in i arbetslivet och kunna börja försörja sig själv, även om man studerar!

  • Alexandra Said,

   februari 16, 2012@ 12:42      

   Men det kan ju vara så att jobbet som de behöver personal till faktiskt behöver någon mer erfaren av jobbet. De kanske behöver truckkort eller någon speciell utbildning för att jobbet ska vara lagligt/giltigt. Då fungerar det ju inte med att anställa en ungdom utan den utbildningen! Det innebär ju extra kostnader för företaget som de kanske inte har råd med, och då är det ju klart de föredrar någon som redan har det som behövs. Du är ju inte totalt tvungen att söka jobb på det sättet heller, med att skicka cv och allt menar jag. Du kan ju gå ner och prata med olika ställen som du tror/vet vill anställa folk. Då får de ett intryck av dig och då kan de gå mindre på cv:n och personliga brev, för de har en aning om hur du verkligen är. Så det kan vara ungdomars egna fel med att de blir fort bortvalda.

 11. Andreas Said,

  februari 16, 2012@ 12:24      

  Simrishamn en döende kommun
  Jag har bott i Simrishamn i hela mitt liv och jag tycker att det är helt okej att bo här. Det som jag tycker är tråkigt med Simrishamn är att många aktiviteter och liknade försvinner, och att folk flyttar härifrån. Man ser tex på många fotbollsklubbar som har fått lägga ner sin ungdomsverksamhet eftersom att det inte finns tillräckligt med barn i just den byn.
  En annan sak som är oroande är att en stor del av människorna i staden är äldre, och jag såg en undersökning i tidningen att Simrishamn hade den fjärde högsta medelåldern i landet, vilket är lite oroande eftersom få barnfamiljer flyttar till staden.
  Politikerna i Simrishamn verkar inte vara jätteaktiva för att marknadsföra staden, som en bra kommun och stad att bo i, det hade kanske fått ett genomslag om de hade gjort det.

  • Alexander Said,

   februari 16, 2012@ 12:40      

   Jag tycker inte att det är bra att bo i en stad som inte satsar på invånare under 65 år. Många flyttar ifrån Simrishamn eftersom att jobben försvinner, detta vet jag eftersom båda mina föräldrar brukade jobba i Simrishamn men nu jobbar de i grannkommunerna och det hade egentligen varit bättre om vi hade flyttat så mina föräldrar hade sluppit pendla. Och barnfamiljer väljer väl inte flytta till en kommun som vill stänga hälften av sina skolor och när det inte flyttar in fler barnfamiljer så väljer politikerna att stänga fler skolor, det är en ond cirkel.

 12. Alexandra Said,

  februari 16, 2012@ 12:25      

  Betyg är bra!
  Att ta bort betygen i skolan är en dum idé. Betygen gör att man lätt kan se var man ligger i snitt med andra och det måste ju förenkla när man söker in till universiteten. Hur skulle de kunna välja vilka de ska ta in vid intagningen till universiteten om de inte hade haft någon bakgrund som säger om de kommer till att klara studierna eller inte? För det är väl det betygen är till för? Om vi inte hade haft betygen vid intagningarna så kanske de första sökande kommer in på skolan, och inte de som söker in efter ett visst antal redan sökt. Det skulle kunna göra att massa människor börjar i skolan och sen hoppar av för att de inte klarar kurserna, för att de inte har tillräckligt bra grund. Då står de där med en massa studielån och fortfarande ingen högre utbildning. Betygen visar ju att du som elev har klarat en del mål som anses viktiga och högre utbildningar bör ju bygga vidare på dessa.

  Betygen är även bra för att höja ungdomars självförtroende. De kan få en att vilja satsa så mycket mer. Och detta gör att ungdomar kan upptäcka potential hos sig själv som de inte trodde att de hade.

  Jag tror även att där hade varit fler som hade struntat i att gå på lektioner, eller struntat i att gå i skolan helt och hållet, om där inte funnits betyg. Det är säkert betygen många elever är ute efter när de går i gymnasiet, och borttagning av dessa skulle då kunna göra att många brytt sig mindre om skolan. De kan ju ändå lätt ta sig vidare i livet utan betyg, för där är inget som kan jämföras mellan de som tagit skolan på allvar och de som struntat i den.

  • Lotta Said,

   februari 16, 2012@ 12:37      

   Alexandra, Alexandra… Nu är det ju såhär att betyg delar in människor i fack och därför ska de tas bort. Om en person får MVG så blir ju denne personen med största säkerhet kallad nörd osv av dem som kanske inte fått riktigt lika bra betyg. Då mår MVG-personen dåligt. Jag känner att de som får lågt betyg ofta utsätter dem som fått bättre betyg för dåliga saker, säkert bara eftersom de är avundsjuka. Jag känner tvärtemot vad du gör angående att betyg höjer ungdomars självförtroende, om en person fått MVG på allt och är van vid det och sen får ett G- så sänks ju självförtroendet med 20 meter! De blir som en sorts standard på ett sätt. De borde alltså tas bort!

   • Alexandra Said,

    februari 16, 2012@ 12:47      

    Men om det är en elev som brukar få G:n hela tiden som sen börjar få VG:n och MVG:n i ett ämne så borde personen få höjt självförtroende! Och angående de som trackar ner på varandra så borde det inte vara betygen man ska ändra på, det är hur vi människor behandlar varandra!

 13. Alexander Said,

  februari 16, 2012@ 12:26      

  Gamla människor borde inte få köra bil!
  Jag tycker inte att gamla personer ska få köra bil eftersom många äldre har tappat reaktionsförmågan helt och då blir det farligt både för dem själva men också för andra trafikanter. Vissa har inte heller någon koll på varken sin bil eller på nyare regler och det kan vara farligt i tillexempel om de kommer till en korsning med högerregel och de bara kör ut för de kan inte högerregeln. Jag har själv varit med om en pensionär som backa ner vägarbetes koner och sen körde hon upp på trottoaren. Jag vet att det inte är alla gamla förare är dåliga på att köra men det hade varit bättre om alla över 70 hade varit tvungna att få sin körning bedömd av en körskola och om de inte blev godkända så dras deras körkort.

  • Sanna Said,

   februari 16, 2012@ 12:35      

   Jag tycker att det du skriver är rena fördomar! Yngre kan köra minst lika dåligt om inte värre än gamla människor. Det beror inte på åldern, det beror på huvudet!

  • Andreas Said,

   februari 16, 2012@ 12:41      

   Jag håller faktiskt inte med riktigt, det du skriver om reaktionsförmågan brukar äldre, i regel kompensera med att köra försiktigare. När det kommer nya regler brukar medierna vara snabba att berätta om dessa i sina nyhetssändningar. Och det är ju inte bara äldre som inte vet om nya regler, det kan vara människor som har haft körkort i fem år som missar nya regler, då är de ju i sånt fall lika misslyckade i trafiken. Det med att äldre inte har koll på bilen kan jag hålla med om eftersom sinnena blir sämre med åren. Jag kan tycka att äldre människor borde gå till en doktor för att se om de är lämpliga i trafiken, eftersom trafikskolor kanske ser det som en möjlighet att underkänna någon som är gammal för att tjäna mer pengar.

 14. Viktor Said,

  februari 16, 2012@ 12:32      

  Satsa mer på maten i skolan
  För mig är det viktigt att äta näringsrik mat och min uppfattning är att skolmaten inte är tillräckligt nyttig. För det första anser jag att ungdomar behöver äta nyttig mat för att må bra och kunna hålla fokus en hel dag och för att orka det är skolmaten en viktig faktor. För det andra så tycker jag att kommunen borde satsa mer pengar på att få en bättre och nyttigare mat. Ett bra exempel på det är fisken som enligt mig inte ser ut som fisk då där alltid finns ett tjockt lager panering. För de flesta vet nog att fisk är mycket nyttigt och därför behöver vi ungdomar det. Friska och fokuserade ungdomar vill man ha, så en satsning på skolmaten är viktigt.

  • Bernis Said,

   februari 16, 2012@ 12:46      

   Jag tycker inte att det gör så mycket med fisken. huvud saken är väl att dem åtminstone har fisk en gång i veckan, och ibland har inte fisken någon panering alls och då förstår jag inte varför man ska klaga. Tycker också att dem har tillräckligt med nyttiga grönsaker att välja mellan och det finns både fullkorns ris och fullkorns pasta. Finns inte så mycket dem egentligen skulle kunna ändra på eller förbättra. Tycker maten är bra, speciellt om man jämför med andra länder där barnen måste betala får sin måltid, vi får ju den från skolan.(fast håller faktiskt med dig)

 15. Bernis Said,

  februari 16, 2012@ 12:39      

  Jag tycker inte att det gör så mycket med fisken. huvud saken är väl att dem åtminstone har fisk en gång i veckan, och ibland har inte fisken någon panering alls och då förstår jag inte varför man ska klaga. Tycker också att dem har tillräckligt med nyttiga grönsaker att välja mellan och det finns både fullkorns ris och fullkorns pasta. Finns inte så mycket dem egentligen skulle kunna ändra på eller förbättra. Tycker maten är bra, speciellt om man jämför med andra länder där barnen måste betala får sin måltid, vi får ju den från skolan.

 16. CH Said,

  februari 16, 2012@ 12:39      

  Legalisera marijuana!

  Var går gränserna för att något är så pass farligt att det ska förbjudas?

  Både alkohol och rökning är dokumenterade om vad för hälsoskadliga effekter de har och om man skulle räkna om de i vad det kostar samhället, både räknat med olycker och våldsbrott som alkohol kan ha i följd blir det orimligt höga kostnader för samhället. Cancer på grund av rökning kostar samhället också otaligt mycket och medför mycket lidande till närstående. Enligt aftonbladet 2010.01.08 så kostar rökning samhället 26 MILJARDER men det är samtidigt inget mot vad alkoholen kostar, den kostar 150 MILJARDER per år. Sammanlagt var det drygt 5 % av Sveriges BNP 2010.

  Enligt wikipedia behövs det för att få en överdos av en planta med 15 %THC (som är det rusgivande i plantan) behövs det räknat med en genomsnittlig kroppsmassa ett halvt kilo cannabis och är därför är det i princip omöjligt att dö av en överdos . Till skillnad från både alkohol och cigaretter är cannabis inte beroendeframkallande, då det inte har några beroendeframkallande ämnen i sig. Cannabis långtidseffekter har diskuterats mycket och den vedertagna teorin är man blir fördummad av det men enligt en studie av forskare i Kanada kunde dem inte visa på en mer långvarig fördummande effekt. Det sägs vara en infartsdrog men då skulle man lika gärna kunna säga att rökning eller alkohol är en infartsdrog enda skillnaden att det är lagligt, därför tror jag att om cannabis hade blivit legaliserat hade effekten på det som en infartsdrog slutat och fler skulle hålla sig på den lagliga sidan av droger och användandet på betydligt farligare droger hade minskat.

  Så min fråga är på vilken grund kan man förbjuda ett rusningsmedel som inte gör en våldsam som alkohol utan snarare tvärtom, inte är beroendeframkallande eller kan leda till cancer som cigaretter?

  • Sanna Said,

   februari 16, 2012@ 12:45      

   Jag tycker verkligen inte att lösningen är att legalisera marijuana! Varför inte förbjuda även rökning och alkohol istället? Hade vi legaliserat marijuana kommer det komma på tal att legalisera annat skit och mög också!

 17. Andreas Said,

  februari 16, 2012@ 12:39      

  Jag håller faktiskt inte med riktigt, det du skriver om reaktionsförmågan brukar äldre, i regel kompensera med att köra försiktigare. När det kommer nya regler brukar medierna vara snabba att berätta om dessa i sina nyhetssändningar. Och det är ju inte bara äldre som inte vet om nya regler, det kan vara människor som har haft körkort i fem år som missar nya regler, då är de ju i sånt fall lika misslyckade i trafiken. Det med att äldre inte har koll på bilen kan jag hålla med om eftersom sinnena blir sämre med åren. Jag kan tycka att äldre människor borde gå till en doktor för att se om de är lämpliga i trafiken, eftersom trafikskolor kanske ser det som en möjlighet att underkänna någon som är gammal för att tjäna mer pengar.

 18. Rasmus Said,

  februari 16, 2012@ 12:40      

  Barn borde respektera de som är äldre än dem själva
  Jag har bott och växt upp i Simrishamn och jag tycker att barnen i dagens samhälle har blivit alltför respektlösa och nonchalanta gentemot de som är äldre.
  När jag var i deras ålder respekterade jag de äldre och jag var inte otrevlig. Jag respekterade och såg upp till dem.
  Av egna erfarenheter när jag har varit ute och gått, har jag mötts av otrevliga kommentarer och väldig nonchalans. Så ska det väl inte vara.
  Man ska se upp till och respektera de som är äldre därför att det är de som byggt upp samhället som det är för att de yngre sedan ska utveckla och bygga upp det till sitt eget.

  Barn påverkas också av syskon och andra barn. Om barn är otrevliga till de som är äldre hänger deras kompisar oftast också med på det. Så ska det inte vara!

 19. simon Said,

  februari 16, 2012@ 12:42      

  Skolmat
  I riksdagen argumenterar man om dåliga skolresultat. – Att det är borgarnas eller sossarnas fel. OECDs rapporter visar oavsett vems fel det är samma trend: minskande kunskapsutveckling hos svenska ungdomar. Och för att reda ut vems fel det är behöver vi först se orsaken till problemet. Vad skapar denna kunskapstrend? För att nämna ett antal möjligheter: Bakgrund, läxor, social position… och skolmat.
  Att äta näringsrikt och varierat gör dig baserat på flertalet undersökningar piggare och friskare. Vissa metylgrupper i maten kan till och med förebygga cancer. Om vi nu inte får i oss alla vattenlösliga vitaminer, mängden protein eller kolhydrater vi behöver, kommer detta resultera i att vi får lida på ett eller annat sätt. Kroppen behöver en viss mängd olika näringsämnen, ett underskott-eller överskott kan leda till extremt många olika sjukdomar.
  I dagsläget är skolmaten sällsynt onödigt fet. Exempelvis fisken som serveras har så mycket panering att man behöver äta mycket mer (än om den inte hade all panering), för att få i sig vad man behöver. Det leder till överskott av fett vilket leder till hjärt-och kärlsjukdomar.
  Låt oss få en möjlighet att äta nyttigt, och skillnaderna kommer speglas i välmående och kunskap.


RSS feed for comments on this post

Hoppa till verktygsfältet