Träna dig på att skriva referat del 2

Denna uppgift ska ni lösa individuellt.

Skriv ett referat på följande text från Dagens Nyheters nätupplaga, DN.se, 2011-03-07! Artikeln består av ca 595 ord och ditt referat ska vara på ca 150 ord +/-10%.

”Näthatet störst bland unga” av Linnéa Jonjons

Anonymiteten på internet gör att kränkande och elaka kommentarer sprider sig. Politiska bloggar, modebloggar, sportbloggar, många är de som drabbas av näthat. – Om man var tvungen att ange vem man är skulle de kränkande kommentarerna minska med 90 procent, tror Åke Pålshammar universitetslektor i psykologi.

Tidigare i år fick Marcus Birro Stora bloggpriset i kategorin sport för sin fotbollsblogg om italiensk fotboll. Men i kommentarsfälten till både hans fotbollsblogg och hans privata blogg flödade elaka kommentarer om Marcus själv, det han skrev och hans person.

Han provade först att släcka kommentarsfältet så att det inte gick att kommentera, men det hjälpte inte. Kommentarerna fortsatte, i andra bloggar och per mejl.

– Om jag någon gång skrev att jag mådde dåligt av det och tog åt mig, då blev kommentarerna ännu värre. Men kommentarer är en del av bloggen, man länkar, läser andras bloggar, och jag kände att det kanske är sånt man får stå ut med, men jag vill inte det. Jag kände att jag inte mådde bra och därför stängde jag ned min privata blogg, säger Marcus Birro till DN.se.

Åke Pålshammar, Universitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet, tror att det är anonymiteten gör nätet till en attraktiv plats att göra sig av med frustrationer och aggressivitet. Om man har problem på till exempel jobbet, hemma eller i en relation är det enkelt att lufta känslorna där man inte blir upptäckt och där man inte behöver stå för det man säger.

– Om man dessutom vet att en person är påverkbar och sårbar, som till exempel en ung tjej, så ger man sig gärna på henne också. Det skulle också kunna handla om unga tjejer som är avundsjuka eller killar som känner sig kränkta för att de kanske inte haft tur med tjejer.

Han tror att det främst är yngre som ligger bakom kränkande kommentarer på nätet. Han menar att hat är en känsla som man inte alltid kan kontrollera, speciellt om man är ung.

– Som ung är hjärnan inte helt mogen, inte förrän man är i 20-25 års ålder kan hjärnan stå emot alla impulser som kommer ur starka känslor som kärlek, hat och annat. Man kan inte alltid kontrollera sina handlingar. Det förekommer bland vuxna också såklart, men inte i lika stor utsträckning.

Åke Pålshammar tror inte att näthatet skulle vara så utbrett om man gjorde något åt anonymiteten. Om man tvingades registrera sig för att kunna kommentera skulle det vara något som skulle kunna förbättra klimatet på nätet.

– Om man var tvungen att ange sitt riktiga till sina kommentarer skulle de kränkande kommentarerna minska med ungefär 90 procent tror jag. Sen har vi de sista tio procenten, och de kommer man aldrig åt. Det är de som är av psykopatisk karaktör, de som är elaka men som inte kan se hur de sårar andra, säger Åke Pålshammar till DN.se.

Han menar att när de kränkande kommentarerna får bloggarna att lägga ned sina bloggar blir det ett frihetsproblem. Yttrandefriheten hotar till slut yttrandefriheten. Åke Pålshammar menar att det uppstår en situation likt den när vittnen inte vågar vittna.

Marcus Birro tror också att en funktion där man måste registrera sig för att kunna kommentera skulle minska näthatet.

– Nu går folk in och bara lämnar en påse skit, helt ostört. Det är enkelt att skriva elakt, för man lämnar inga spår, det blir inga konsekvenser. Hade det stått en adresslapp på påsen med skit de lämnar, ”Göran Andersson i Göteborg”, och det gick att spåra tillbaka, då tror jag inte att Göran skulle lämna skitpåsen, säger Marcus Birro.

Artikelns ursprungsadress: http://www.dn.se/kultur-noje/nathatet-storst-bland-unga

Artikeln har även använts i det nationella provets texthäfte Språkets makt och möjligheteri kursen Svenska B på gymnasiet, ht 2010.

Redovisa genom att lägga ditt referat som en kommentar till detta inlägg!

38 Comments

 1. Andreas Said,

  januari 26, 2012@ 12:19      

  Näthatet stort bland unga
  Marcus Birro fick stora bloggpriset för sin blogg om italiensk fotboll tidigare under året. Men han har fått utstå många elaka kommentarer, vilket gjorde att han släckte ner kommentarsfältet. Kommentarerna kom då istället via andra bloggar och per mejl. Marcus berättar att han inte mådde bra under denna period och stängde därför ner sin privata blogg. Åke Pålshammar som är universitetslektor i Uppsala anser i artikeln ”Näthatet störst bland unga”(Dagens Nyheter2011.03.07) att anonymiteten gör internet attraktivt för händelser som denna. Om man vet att en person är lättpåverkad och sårbar ger man sig gärna på denne. Pålshammar tror att yngre ligger bakom kränkande kommentarer eftersom hjärnan inte är helt mogen förrän i 20-25 års ålder. Han tror att registrering för att kommentera är klokt, då skulle troligen de kränkande kommentarerna minska med 90 %. De sista 10 procenten kommer man aldrig åt, säger Pålshammar. Marcus Birro anser att anonymiteten är ett problem eftersom kränkande kommentarer inte får några följder.

 2. Rasmus Said,

  januari 29, 2012@ 11:56      

  Näthatet större bland unga
  Marcus Birro fick tidigare i år det Stora bloggpriset för sin blogg om italiensk fotboll. Men han fick stå ut med elaka kommentarer, vilket ledde till att han släckte kommentarsfältet. Då kommenterades han istället via andra bloggar och per mejl. Birro berättar att han inte mådde så bra under denna period och stängde därför ned sin privata blogg. Åke Pålshammar, Universitetslektor vid Uppsala universitet menar i ”Näthatet störst bland unga”( Dagens Nyheter2011.03.07) att anonymiteten gör internet mer tilltalande för händelser som denna. Om man vet att personen är lättpåverkad ger man sig troligtvis på denne. Åke Pålshammar tror att de yngre ligger bakom de kränkande kommentarerna eftersom hjärnan inte är fullt mogna förrän vid 20-25 års ålder. Han tror att registrering för att kommentera är klokt. Då skulle kommentarerna troligen minska med 90 %. De sista 10 procenten kommer man aldrig åt, berättar Pålshammar. Marcus Birro anser att anonymiteten är ett problem eftersom kommentarerna inte får följder.

  • Andreas Said,

   februari 2, 2012@ 12:33      

   Jag tycker att du har fått med det mest relevanta av texten. Det enda att ”klaga” på är att du har skrivit någon bokstav för mycket på något ord, eller missat någon bokstav på något. Annars är kommentaren skriven med bara flyt och med egna ord.

  • Rasmus Said,

   februari 2, 2012@ 12:35      

   Väldigt bra och sammanhängande text. Har fått med det viktigaste och texten är i princip helt egen komponerad.
   Har fått med referat markeringarna och namnet på texten och författaren i texten. Inget negativt att säga.

 3. Lotta Said,

  januari 30, 2012@ 12:39      

  Kränkande kommentarer på nätet
  Markus Birro är en känd bloggare som blivit väldigt irriterad och sårad av alla spydiga, kränkande kommentarer som invaderat hans blogg. Han valde att stänga ner kommentarsfältet på bloggen, men det hjälpte inte, han fick istället kommentarer på sin privata blogg och även via mail. I en artikel på DNs hemsida, ”Näthatet störst bland unga” (2011-03-07) av Linnéa Jonjons menar Åke Pålshammar, som är universitetslektor i psykologi, att det är störst bland de unga. Han menar att de unga människorna har svårt att kontrollera sitt hat och att det är lättast att släppa ut det genom att lägga sina kränkande kommentarer på olika bloggar. Han menar också att om man blir tvungen att lämna sina uppgifter innan man lägger ut sina kommentarer så kommer de kränkande kommentarerna minska med 90 %, och de 10 % kvarstår kommer alltid finnas kvar.

  • Rasmus Said,

   februari 2, 2012@ 12:36      

   Väldigt bra och sammanhängande text. Har fått med det viktigaste och texten är i princip helt egen komponerad.
   Har fått med referat markeringarna och namnet på texten och författaren i texten. Inget negativt att säga.

 4. Elin Said,

  januari 30, 2012@ 05:43      

  Att nät mobbning blir allt vanligare vet vi redan, men hur ska vi göra för att minska det? Enligt psykologen Åke Pålhammar skulle nät ränkningen kunna minska med 90% om man inte fick vara anonym, det är en hög
  Nätkräkningar.
  siffra men det finns några kvar som vi inte kommer kunna göra något åt. Alla offentliga personer har blivit/blir utsatta för nätkränkningar. En av dom är Marcus Birro, som driver en av Sveriges största fotbolls blogg, han berättar för DN i deras artikel ”Näthatet störst bland unga” av Linnéa Jonjons hur dåligt han mådde under tiden då han drev sin privata blogg. Han fick ta emot mycket kritik och hemska ord, han försökte men mycket och till slut fick han lägga ner bloggen, men kräkningarna fortsatte via mejl och andra bloggar. I framtiden hoppas Marcus på system som gör att man måste vara medlem innan man får kommentera och att det gör att kränkningarna minskar.

  • Lotta Said,

   februari 2, 2012@ 12:31      

   Du har själv kommit på orden i texten och inte klippt och klistrat, och det märks! Bra! Det finns dock lite jag vill kommentera;
   Du särskriver ord, t.ex. nätmobbning är ett ord.
   Det ser lite konstigt ut och du har säkert gjort ett misstag angående att du skrivit
   ”….det är en hög
   Nätkräkningar.
   siffra men det finns..” alltså att Nätkränkningar är mitt i texten på en ny rad och det gör att man blir lite förvirrad och man förstår inte riktigt sammanhängandet i texten just där.. Men i övrigt bra text!

 5. sara Said,

  januari 30, 2012@ 06:13      

  Stort näthat bland unga
  Marcus Birro fick tidigare under året Stora bloggpriset för sin fotbollsblogg om italiensk fotboll. Men i kommentarsfälten på bloggen har han fått många elaka kommentarer, vilket gjorde att han släckte ner kommentarsfälten. Men då kom kommentarerna istället på andra bloggar och per mejl. Marcus berättar att han inte mådde bra av de elaka kommentarerna och därför stängde han ner sin privata blogg. Åke Pålshammar, Universitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet anser i artiklen ”Näthatet är störst bland unga” (Dagens Nyheter 2011.07.03) att det är anonymiteten som gör internet till en attraktiv plats för händelser som denna. Om men vet att en person är sårbar eller lättpåverkad ger man sig gärna på den personen. Pålshammar tror också att det främst är yngre som ligger bakom kränkande kommentarer på nätet, eftersom att hjärnan är inte helt mogen förrän i 20-25 års ålder. Han tror att registrering för att kommentera är bra, och då skulle antagligen de kränkande kommentarerna minska med 90% . Men de sista 10% kommer man aldrig åt, säger Pålshammar. Marcus Birro tror om man behöver registerera sig för att kommentera skulle näthatet sjunka.

 6. Rebecka Said,

  januari 30, 2012@ 06:32      

  Näthatet ökar
  Någon som har drabbats av det ökade näthatet är den prisbelönte bloggaren Markus Birro, som tillslut tvingades stänga ner sin privata blogg då han mådde dåligt av alla elaka kommentarer.
  Åke Pålshammar, Universitetsrektor i psykologi vid Uppsala universitet, hävdar i artikeln ”Näthatet störst bland unga”(Dagens Nyheter 2011.03.07) att näthatet är ett sätt att bli av med sin frustration och aggressivitet. Han nämner även att det är mest ungdomar som gör det, då deras hjärna inte är helt mogen. Alla sorters bloggar är mer eller mindre drabbade men det är ofta folk som visar sig sårbara som får utstå mest hat påstår Åke Pålshammar.

  • sara Said,

   februari 2, 2012@ 11:29      

   Väldigt bra referat, lätt att förstå och det viktigaste har du fått med.
   Men glöm inte att skriva ut vilken det är som har skrivet artikeln från DN.
   Och ett stavningsfel på ”Universitetsrektor” det ska vara ”Universitetslektor”.

 7. Julia Said,

  januari 30, 2012@ 07:28      

  Linnéa Jojons berättar i artikeln ”Näthatet är störst bland ungdomar” (Dagens Nyheter 2011.03.07), om intervjun med Universitetslektorn i psykologi, Åke Pålshammar. Åke hävdar att anonymiteten på internet ökar näthatet och att om den försvann skulle hatet minska med 90 %.

  Marcus Birro, vinnaren av stora bloggpriset i sport kategorin valde att stänga ner sin blogg p.ga näthatet. Universitetslektorn hävdar att detta blir ett frihetsproblem och yttrandefriheten tillslut, hotas av sig själv.

  Åke Pålshammar berättar att han tror att internet är en plats att göra sig av med frustrationer och aggressioner där man inte blir upptäckt eller behöver stå för det man skrivit. Han tror att det främst är unga som ligger bakom näthatet p.g.a. att deras hjärnor inte är tillräckligt mogna för att kontrollera alla handlingar.

  Att behöva registrera sig för att kommentera skulle förbättra klimatet på nätet tror Pålshammar och även Marcus Birro håller med om detta.

 8. Sanna Said,

  januari 30, 2012@ 09:18      

  Näthatet störst bland unga

  I en artikel från DN.se skriver Linnéa Jonjons (2011-03-07) om det växande problemet ”näthatet”. På bloggar i alla dess former flödar elaka kommentarer i kommentarsfälten. Ett av näthatets offer är den prisbelönta fotbollsbloggaren Marcus Birro. Han testade först att släcka ner kommentarsfältet. Men när inte de räckte bestämde han sig för att stänga ner sin privata blogg helt. Åke Pålshammar, som är Universitetslektor i psykologi vid Uppsalas universitet, tror att det är anonymiteten på nätet som gör att speciellt unga, som känner sig avundsjuka eller kränkta, känner att de här kan släppa ut sin frustration och aggressivitet. En lösning på problemet skulle vara att göra något åt anonymiteten. ”Om man var tvungen att ange sitt riktiga namn till sina kommentarer skulle de kränkande kommentarerna minska med ungefär 90 % tror jag”, säger Åke. Han tror även att blir ett frihetsproblem eftersom bloggarna tvingas stänga ner på grund av hatet.

  • Rebecka, Julia, Bernis Said,

   februari 2, 2012@ 12:19      

   Någon för lång mening. Har använt egna ord men det kändes fortfarande som att man läste från original texten.
   I övrigt var texten bra. Bra stavning, referat markering och källhänvisning var med.

   • Sanna Said,

    februari 2, 2012@ 12:29      

    Jag håller med er om kritiken! Tar åt mig det. Tack så mycket för kommentaren 😀

 9. Julia B Said,

  januari 30, 2012@ 09:50      

  På DN.se den 7 mars 2011 skriver Linnéa Jonjons i hennes artikel ”Näthatet störst bland unga” att Marcus Birro fick det Stora bloggpriset för bloggen som handlar om italiensk fotboll. Trots detta så finns det otroligt många otrevliga kommentarer mot honom i denna blogg. Birro berättar att han mådde så dåligt av näthatet att han var tvungen att lägga ner sin privata blogg.
  Åke Pålshammar, psykologilektorn vid Uppsala universitet, tror att det är de yngre som står för den största andelen av elaka kommentarer rent generellt över internet. Pålshammar förklarar att denna kategori av människor inte ännu hunnit lära sig att kontrollera sina känslor. Men självklart kan även vuxna ha svårt att behärska sig.
  Pålshammar och Birro tror att om man inte längre kunde vara anonym bland kommentarerna så skulle 90 procent av dessa upphöra. De resterande kommentarerna skulle endast vara från personer som inte förstår att deras beteende är sårande.

  • Rebecka, Julia, Bernis Said,

   februari 2, 2012@ 12:28      

   Bra indelat, blir lätt att läsa.
   Kunde ha skrivit att Marcus Birro fick det stora bloggpriset för sin blogg som handlar om italiensk fotboll istället för att skriva för bloggen som handlar om italiensk fotboll.
   I övrigt var referatet bra, fick med allt.

   • Julia B Said,

    februari 2, 2012@ 12:35      

    tack

  • Sanna Said,

   februari 2, 2012@ 12:39      

   Du har fått med det viktiga i texten. Det är lätt att läsa och förstå. Din text är luftig. Dock har du ett syftningsfel på meningen ”i hennes artikel ”Näthatet störst bland unga” att Marcus Birro fick det Stora bloggpriset för bloggen som handlar om italiensk fotboll.”. Där verkar det som om att hela artikeln handlar om att han fick pris. Vilket den ju inte gör. En bra grej är att du fått med både referatmarkering och att Åke är psykologilektor!

 10. Oscar Said,

  januari 31, 2012@ 08:23      

  Marcus Birro, som fått det stora bloggpriset inom sport kategorin, är en av många som drabbas av näthatet. Dumma kommentarer om han själv och det han hade skrivit uppenbarade sig senare på bloggen. Detta skriver Linnéa Jojons i sin artikel ” Näthatet störst bland unga” från Dagens Nyheter. När detta varade stängde Marcus ner bloggen, men det fortsatte via mail.
  Åke Pålhammar, Universitetslektor på Uppsala universitet, hävdar att det beror på anonymiteten. När man inte behöver ange namn så behöver man inte ta några konsekvenser. Menar han. Han tror att internethatet hade sänkts med 90% om man införde registrering av namn. Folk vill få av sin aggressivitet och frustration. Detta kan de då göra på internet bloggar, utan att behöva stå för vad de säger.
  Enligt Pålhammar är hjärnan inte lika utvecklad hos yngre. Därför kontrollerar de inte sina känslor lika lätt. Marcus själv håller med om att näthatet påverkas mycket utav anonymiteten.

  • Julia B Said,

   februari 2, 2012@ 12:19      

   Du har inte skrivit när artikeln publicerades. Det är en bra referatmarkör. Du har fått texten att kännas egen och du har sammanfattat hela texten på ett bra sätt, men ibland kan det kännas som om du bara skriver meningar utan att de riktigt hör ihop med varandra. ”Menar han” ska inte vara en egen mening. Du har skrivit ”han själv”, men det ska vara ”honom själv”. I helhet så är det ett bra referat.

 11. Måns Said,

  januari 31, 2012@ 01:03      

  På grund av anonymiteten är näthatet ett stort problem för många bloggare, skriver Linnéa Jonsons i artikeln ”Näthatet störst bland unga” som har blivit publicerad i Dagens nyheters nätupplaga, 2011.

  Marcus Birro har upplevt mycket elakheter i sitt kommentarsfält och att stänga av kommentarerna har inte hjälpt. Han menar att det är en del av bloggandet, en del som han inte vill ta del av, fortsätter Linnéa.
  Det är anonymiteten som gör nätet så hatfyllt, tror Åke Pålshammar. Hatet skulle kunna minska med 90 % om man var tvungen att stå för det man skrev. Det kan bli så att bloggare stänger ner för att slippa hatet och då hotar yttrandefriheten sig själv.
  Som det är nu kan vem som helst lämna en påse skit utan att det blir några konsekvenser, men om varje skitpåse hade ett namn på sig skulle folk vara försiktigare, säger Marcus.

  • Oscar Said,

   februari 2, 2012@ 12:31      

   På grund av anonymiteten är näthatet ett stort problem för många bloggare, skriver Linnéa Jonjons i artikeln ”Näthatet störst bland unga” som har blivit publicerad i Dagens nyheters nätupplaga, 2011.

   Marcus Birro har upplevt mycket (många) elakheter i sitt kommentarsfält och att stänga av kommentarerna (ev. kommentarsfältet?) har inte hjälpt. Han menar att det är en del av bloggandet, en del som han inte vill ta del av, fortsätter Linnéa.
   Det är anonymiteten som gör nätet så hatfyllt, tror Åke Pålshammar. (presentera vem Åke är, universitetlektor…) Hatet skulle kunna minska med 90 % om man var tvungen att stå för det man skrev. Det kan bli så att bloggare stänger ner för att slippa hatet och då hotar yttrandefriheten sig själv.
   Som det är nu kan vem som helst lämna en påse skit utan att det blir några konsekvenser, men om varje skitpåse hade ett namn på sig skulle folk vara försiktigare, säger Marcus.

   Texten har en tydlig styckeindelning och innehåller det viktigaste. Dock skulle Åke Pålshammar behöva introduceras som en universitetslektor i psykologi, som den expert han utger sig för att vara.

 12. CH Said,

  januari 31, 2012@ 01:19      

  Näthatet störst bland unga

  Anonymiteten på internet gör att kränkande och elaka kommentarer sprider sig. Om man var tvungen att uppge vem man var skulle 90 % av hatkommentarerna försvinna tror Åke Pålshammar.
  Marcus Birro är en prisad bloggare som haft stora problem med hatkommentarer. Han provade först att stänga av kommentarfunktionen men istället fortsatte hatet i mail och i andra bloggar. ”Jag kände att jag inte mådde bra och därför stängde jag ned min privata blogg” säger Marcus Birro till DN.se
  Åke Pålshammar, Universitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet, tror att det är ett sätt att göra sig av med frustrationer och lufta känslorna när man har problem i vardagslivet. Han menar också att det är speciellt unga personer som ligger bakom de kränkande kommentarerna, eftersom de inte har fullt mogna hjärnor och inte kan stoppa sina impulser lika lätt.
  Problemet hotar yttrandefriheten och Marcus Birro tror på en funktion där man skulle vara tvungen att registrera sig innan man kommenterar, skulle stoppa det mesta av hatkommentarerna.

  • Måns Said,

   februari 2, 2012@ 12:29      

   C to the H to the D
   Du bör inte ha med citat, även om det är rätt markerade med citattecken.
   Rubriken ska vara med i texten och omgiven av ”.
   Den är informativ och allmänt bra i övrigt.
   Du skulle kunna skriva Att Åke är universitetslektor första gången du nämner hans namn och då bara skriva ”Pålshammar” andra gången du tar med namnet.
   Du har inkorrekt styckeindelning: ”Åke” efter ”till DN.se” bör vara inskjutet några steg så att det blir ”till DN.se.
   Åke…”
   Dessutom ska det vara punkt vid meningsslut även om du byter stycke.

   Måns

 13. Paula L Said,

  januari 31, 2012@ 01:57      

  I Linnéa Jonjons artikel får vi läsa om näthatet. Anonymiteten på internet gör att folk enkelt kan skriva elaka kommentarer utan konsekvenser. Så fort Marcus Birro, en stor sportbloggare, skrev att han tog åt sig av hatet blev det värre. När han gjorde så att man inte kunde kommentera fick han hat via andra bloggar och mail. Åke Pålshammar som är universitetslektor i psykologi säger att man ger sig på de påverkbara, säger. Han tror det är yngre som ligger bakom det mesta för att deras hjärnor inte är helt mogna. Han tycker man borde göra något åt anonymiteten. När det blir så illa att bloggar läggs ner p.g.a. kommentarerna hotar yttrandefriheten sig själv. Många bloggar drabbas av näthat. Åke Pålshammar tror att kränkande kommentarer skulle minska med 90 % om det inte var anonymt. Men även att införa registrering för att kommentera skulle minska näthatet.

  • CH Said,

   februari 2, 2012@ 12:42      

   I Linnéa Jonjons artikel får vi läsa om näthatet (stryk den meningen och få med att artikeln är skriven av Linnea Jonojon någon annanstans) . Anonymiteten på internet gör att folk enkelt kan skriva elaka kommentarer utan konsekvenser.
   Så fort Marcus Birro, en stor sportbloggare, skrev att han tog åt sig av hatet blev det värre. När han gjorde så att man inte kunde kommentera fick han hat(-kommentarerna) via andra bloggar och mail.
   Åke Pålshammar som är universitetslektor i psykologi säger att man ger sig på de påverkbara, säger(http://www.youtube.com/watch?v=37OWL7AzvHo (ta bort säger) ) . Han tror det är yngre(personer) som ligger bakom det mesta (hatkommentarerna) för att deras hjärnor inte är helt mogna. Han tycker man borde göra något åt anonymiteten. När det blir så illa att bloggar läggs ner p.g.a. kommentarerna hotar yttrandefriheten sig själv. Många bloggar drabbas av näthat. Åke Pålshammar tror att kränkande kommentarer skulle minska med 90 % om det inte var anonymt. Men även att införa registrering för att kommentera skulle minska näthatet. (Om det inte är anonymt så förebygger det att man regristrerar sig, den sista meningen är alltså onödig).

   Ibland kan det vara svårt att förstå vad du syftar på som t.ex. när du skriver ”yngre” eller ”bakom det mesta” annars är den bra och du har fått med det mesta 🙂

 14. Alexandra Said,

  januari 31, 2012@ 07:50      

  Anonymitet på internet leder till näthat

  ”Näthatet är störst bland unga”, det var rubriken till artikeln, publicerad på DN.se, skriven av Linnéa Jonjons den 7/3 2011. I artikeln berättades det om att anonymiteten som finns på internet gör det lätt att skriva elaka saker till varandra, utan att man behöver ta ansvar för det, och att det är detta som tros vara problemet bakom näthatet. Åke Pålshammar, universitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet, är en av de som tror att anonymiteten är problemet. Han anser att det är främst yngre som står bakom näthatet, då vuxna kan stå emot sina impulser bättre. Pålshammar tror att om man behöver ange vem man är så kommer de elaka kommentarerna minska med upptill 90%. Marcus Birro, som är en av de som påverkats av näthat, tror också på att registrering, för att kunna kommentera på bloggar och etc., kommer att hjälpa mot de otrevliga kommentarerna.

  • Paula L Said,

   februari 2, 2012@ 12:27      

   Bra att du anger fullständig källhänvisning.
   Du använder referatmarkörer vilket ger bra flyt. Något som bidrar till flytet är att du skrivit med egna ord, vilket du har gjort ett mycket bra jobb med.
   Du har en klar röd tråd genom det hela som gör det behagligt att läsa.
   Du använder lite för mycket komman. Tänk på att det helst inte ska finnas fler än två komman per mening, och att det mellan komman ska kunna förbises utan att meningen ska bli fel i grammatik och språk.

 15. Alexander Said,

  januari 31, 2012@ 08:26      

  Stort näthat bland unga
  Tidigare detta år fick Markus Birro ett bloggpris för sin fotbollsblogg men sedan dess har det gått utför. Han började få elaka kommentarer på sina bloggar, först provade han att stänga av komentarer men då fick han e-mail istället. Nu har han stängt ner sin privata blogg. Åke Pålshammar, Universitetsrektor i psykologi vid Uppsala universitet, säger i artikeln ”Näthatet störst bland unga” av Linnéa Jonjons (Dagens Nyheter 2011.03.07) att det är på grund av anonymiteten som många, framförallt unga, tar ut sina frustrationer och aggressivitet på andra över internet. Åke Pålshammar tror också att om man tvingar alla att registrera sig innan de lämnar komentarer så skulle det bli bättre på nätet, för cirka 90 % av de elaka kommentarerna skulle försvinna. Men det finns alltid de 10 % som inte man kan komma åt.

  • Alexandra Said,

   februari 2, 2012@ 12:34      

   Det är en bra sammanhängande text som fått med det viktigaste ur artikeln. Det enda jag skulle kunna kommentera är att du kan kolla igenom stavning och hur meningarna låter innan du publicerar. Då tänker jag på kommentarer, Universitetslektor, prövade och den sista meningen ”de 10 % som inte man kan komma åt.”. Jag hade nog sagt: de 10 % som man inte kan komma åt.
   Utöver detta låter det bra!
   //Alexandra

 16. Christoffer Said,

  januari 31, 2012@ 09:27      

  Näthatet störst bland unga av Linnea Jonjons.

  Anonymitet på internet gör att kränkande kommentarer sprider sig.

  Marcus Birro fick stora bloggpriset i kategorin sport. Han bloggade om italiensk fotboll. I hans kommentatorfält flödade det elaka kommentarer om Marcus som person.
  Om han skrev att han mådde dåligt av det blev det bara värre.
  Han tänkte att det var en del av bloggandet men orkade inte med det och stängde sin blogg.

  Om man var tvungen att ange vem man var, skulle de kränkande kommentarerna minska med 90 % säger psykologen Åke Pålshammar i Dagens Nyheters nätupplaga, DN.se, 2011-03-07. Han tror att anonymiteten göt nätet till en attraktiv plats att göra sig av med sin frustration eftersom man inte behöver stå för vad man säger.
  Det är främst yngre som ligger bakom kränkande kommentarer på nätet,som ung är hjärnan inte lika bra på att stå emot impulser som kommer ur starka känslor ,säger han.

  • Alexander Said,

   februari 2, 2012@ 12:43      

   Det är en bra text som innehåller allt det viktiga. Det enda jag tyckte var lite sådär var att där är lite dåligt flyt i de första meningarna, du glömde artikelns namn och författaren i referatet, det måste vara med även om man har det i överskriften, och det ska vara parenteser runt datumet i referat markeringen.

 17. Viktor Said,

  januari 31, 2012@ 11:10      

  Mycket näthat bland unga
  Den kända fotbollsbloggaren Marcus Birro fick i år stora bloggpriset. Trots det har de elaka kommentarerna om honom dykt upp på hans blogg, vilket ledde till att Birro stängde ner kommentarsfältet utan resultat. Kommentarerna fortsatte då via mejl och andra bloggar. Birro säger även att han mådde dåligt av det och stängde därför ner sin blogg. I Dagens Nyheters artikel ’’Näthatet störst bland unga’’ (2011-03-07)skriven av Linnéa Jonjons hävdar Åke Pålshammar som är universitetslektor i psykologi att anonymiteten gör näthatet till en lockande plats för att bli av med frustration och säga något man inte behöver stå för. Han berättar också att det oftast är de yngre som skriver kränkande kommentarer då deras hjärna inte är fullt utvecklad. Åke Pålsahammar anser att anonymiteten kan minska med 90% om man tvingas ange vem man är när man ska kommentera. Även Marcus Birro tycker att detta skulle vara ett bra sätt att minska näthatet.

 18. simon Said,

  februari 1, 2012@ 05:28      

  Anonymitet på nätet skapar hat, skriver Linnéa Jonjons i sin artikel ”näthatet störst bland unga” i DN den 7/3 -2011.

  De flesta bloggar drabbas av det anonyma hatet som sprids på nätet. En känd bloggare, Marcus Birro, har drabbats i sina bloggar. För hans del räckte det inte att stänga av kommentarsmöjligheterna, hatet fann andra vägar. ”Jag mådde dåligt av det och tog åt mig”- Birro tog hatet personligt och slutade för ett tag att blogga.

  Åke Pålshammar, universitetslektor i psykolgi, tror att hatet kommer från unga som tar ut sin ilska på bloggare och då gärna de svaga, något som kan bero på omognad hos unga.

  Jonjons skriver att både Birro och Pålshammar tror att lösningen att kräva registrering vid kommentering tar bort de allra flesta gliringar, eftersom det är anonymiteten som lockar till överdrift utan konsekvenser.

  Simon

  • Viktor och Elin Said,

   februari 2, 2012@ 12:23      

   vi tycker texten är bra för att du har verkligen sammanfattat och använt dina egna ord, kanske lite mycket detaljer som till exempel att citera Birro.

  • Christoffer Said,

   februari 2, 2012@ 12:38      

   bra sammanfattning med egna ord.
   tycker du har förändrat innebörden lite i vissa meningar.

 19. Bernis Said,

  februari 3, 2012@ 09:35      

  Anonymiteten på internet gör att elaka kommentarer sprider sig. Det berättar Linnéa Jonjons i sin artikel ”Närhatet störst bland unga”, publicerad i Dagens Nyheter 7 mars 2011. Många bloggar drabbas av näthat. Om man var tvungen att uppge vem man var hade kommentarerna minskat med 90% och att det kan vara ett sätt att bli av med frustrationer om man tex har problem hemma eller på jobbet säger Åke Pålshammar universitetslektor .
  Åke Pålshammar säger att man oftast ger sig på dem som är sårbara och att det är främst yngre som skriver elaka kommentarer.
  Marcus Birro fick bloggpris för sin fotbollsblogg, men i kommentarsfälten flödade elaka kommentarer. Han stängde ner kommentarsfältet men kommentarerna fortsatte i andra bloggar och via mejl. Marcus Birro säger att kommentarer är något man får stå ut med när man har blogg, men det ville han inte så han stängde ner sin privata blogg.


RSS feed for comments on this post

Hoppa till verktygsfältet